Comisia de anchetă: Sistemul de avertizare al avionului prăbuşit funcţiona la momentul găsirii epavei. VIDEO: Cum funcționează un sistem ELT

Sistemul de avertizare al avionului prăbuşit în Munții Apuseni (ELT – Emergency Locator Transmitter, n.red.), BN-2 YR-BNP, respectiv staţii, microfon, difuzor acustic funcţionau la momentul găsirii epavei, spune şeful Comisiei de anchetă tehnică a accidentului aviatic, precizând că una dintre antenele avionului a fost găsită ruptă, iar cealaltă era „întreagă”.

Următorul video ilustrează modul cum functioneaza un sistem ELT, din momentul accidentului și până la salvare. Semnalele pe frecvența 121.5 MHz nu mai sunt raportate centrelor de salvare, începând din anul 2009. Este obligatorie comutarea pe frecvența de 406 MHz, pentru a garanta intervenția rapidă a echipelor de salvare.

Şeful Comisiei de anchetă tehnică privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni, Sorin Cimpoieru, a declarat, joi, că unul dintre reprezentanţii ISU care a ajuns la locul accidentului a încercat decuplarea sistemului electric al avionului, inclusiv a sistemului de avertizare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că una dintre antenele aparatului a fost găsită ruptă, însă nu poate preciza dacă aceasta a fost ruptă înainte sau după impact.

Potrivit acestuia, a doua antenă a aparatului a fost găsită întreagă şi a fost sigilată pentru continuarea investigaţiilor.

„Una dintre antene am găsit-o ruptă, nu pot să vă spun dacă această antenă s-a rupt înainte sau la impact. Cealaltă o am întreagă, o am sigilată. Am demontat tot sistemul de cablaj, staţii, microfon, difuzor acustic, toate erau în stare de funcţionare la momentul în care eu le-am decuplat, a doua zi. Decuplarea sistemului a fost încercată de reprezentantul ISU care a ajuns la locul accidentului în noaptea de luni. Dânsul a fost cel care, în încercarea de a decupla tot ceea ce înseamnă sistem electric de pe epavă, a încercat să taie firele ca să întrerupă acel sistem de avertizare, a decuplat bateria de acumulare, dar nu a ştiut că acest sistem are o baterie internă care, chiar dacă se decuplează tot ceea ce înseamnă energie de la bord, rămâne cuplat, rămâne în avertizare până va fi decuplat”, a spus Cimpoieru.

Întrebat ce semnale de avertizare emite acest sistem, el a afirmat că semnalele pot fi primite atât de aeronavele care trec prin zonă, cât şi de o staţie terestră care nu se află în România.

„Trimite semnale de avertizare care sunt primite atât de aeronavele care trec prin zonă, cât şi de o staţie terestră care nu se află în România. Semnalele sunt recepţionate în momentul în care sunt emise. Emisia faţă de aparat, fizic, am văzut că se producea, problema e că nu vă pot spune acum dacă aceasta putea să ajungă acolo. Vă spun cu certitudine că una dintre antene, antena care lipseşte, e cea din dreapta aparatului, din câte îmi amintesc eu, cea din 406 hertzi”, a spus Cimpoieru.

Pilotul Şerban Ionescu, fost coleg al lui Adrian Iovan, a declarat, joi, că avionul care a aterizat forţat în Apuseni „era dotat cu sistemele necesare” şi că „este sigur” că sistemul ce facilita localizarea aeronavei a emis semnal.

„Avionul era dotat cu sistemele necesare. Nu vreau să comentez ancheta, sunt prea emoţionat pentru acest lucru, dar este sigur că ELT-ul a transmis, a fost auzit din zbor de colegi de-ai mei de la BlueAir şi de la alte companii. Şi ROMATSA a fost informată despre acest semnal emis pe frecvenţa 121,5. Nu puteam să localizăm din avion, n-aveam noi aparatura necesară”, a spus Ionescu, la Academia de Aviaţie, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Iovan.

Întrebat dacă ROMATSA ar fi trebuit să aibă aparatura necesară pentru localizarea avionului, fostul coleg al lui Iovan a răspuns afirmativ: „Normal”.

Şerban Ionescu a mai spus, pe de altă parte, că accidentele îi unesc pe piloţi şi îi fac să înveţe mai multe.

„Pe noi, toate aceste accidente ne-au unit, ne-au îmbărbătat, ne-au făcut să învăţăm mai multe. Să respectăm pe toţi cei care s-au dus, să ne gândim să facem un viitor mai bun şi fără accidente”, a spus pilotul.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)