Un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie a fost prezent în 7 august în Padiş, unde s-a efectuat un antrenament-simulare de salvare

Eurocopter-EC-135 de la Unitatea Specială de Aviaţie (foto: Romanian Spotters Forum)

Cea de a 13-a ediţie a Taberei Medical Adventure School in Holiday ( MASH) s-a încheiat cu bine, conform planului, a declarat vineri pentru AGERPRES medicul Mihai Berechet, director programe SARTISSS şi membru în staff-ul taberei.

‘Cei 60 de studenţi din cadrul facultăţilor de medicină din ţară au avut parte de cursuri de medicină de urgenţă, diverse aplicaţii practice şi au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele învăţate în tabără într-un concurs dotat cu premii,’ a precizat dr. Berechet.

Concursul de la final s-a desfăşurat între nouă echipe, timp de şase ore, pe un traseu montan, cu probe medicale şi tehnice, care au cuprins toate informaţiile predate şi acumulate de studenţi pe durata celor opt zile ale taberei. Premiile acordate de organizaţia SARTISS şi Medimpact au constat în truse medicale de urgenţă şi echipament montan.

Pe parcursul taberei, în continuarea pregătirii teoretice, cel mai adesea în aplicaţii mixte, s-au derulat demonstraţiile practice cu Unitatea Specială de Aviaţie, SMURD, Salvamont şi Salvaspeo România.

Tinerii au fost instruiţi în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor în situaţii speciale şi au fost iniţiaţi în ce înseamnă stagiile de pregătire tehnică alpină. Salvamont Bihor a organizat o acţiune de salvare din peşteră, iar un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie a fost prezent în 7 august în Padiş, unde s-a efectuat un antrenament-simulare de salvare.

Pentru a deveni medici de urgenţe capabili să fie integraţi într-o echipă de salvare montană, studenţii vor mai avea de trecut anumite etape de pregătire riguroasă.

Din programul MASH nu au lipsit drumeţiile sau activităţile recreative, sociale, focurile de tabără.

Multe din cunoştinţele dobândite în cadrul taberei vor fi transmise mai departe de participanţii MASH în cadrul altor programe derulate de asociaţia SARTISS, precum proiectul ‘Resuscitează non-formal’, în şcoli sau altor colegi medicinişti.

MASH reprezintă un eveniment de referinţă în activităţile de pregătire şi instruire a voluntarilor în domeniul medicinii de urgenţă şi a salvărilor în situaţii speciale. Cu o tradiţie de 13 ani, perioadă în care a devenit mai mult decât un proiect, tabăra a reuşit să instruiască peste 700 de tineri.

MASH s-a desfăşurat, în perioada 1-8 august, la fel ca de fiecare dată, în Munţii Apuseni, Platoul Padiş, un loc special ales de organizatori, datorită condiţiilor severe: fără resurse electrice, fără apă curentă, doar izvoare la o anumită distanţă, fără canalizare sau orice fel de infrastructură.

Tabăra este organizată anual de către Asociaţia SARTISS, prin colaborarea dintre SMURD Oradea, Salvamont Bihor, Salvaspeo România, Consiliul Naţional Român de Resuscitare, Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea. Consiliul Judeţean Bihor şi firma Medimpact, alături de alţi sponsori, au finanţat o parte din costurile taberei din anul 2013.

(sursă: Agerpres)
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)

Leave a Reply

Your email address will not be published.