Sindicatul si C.A.-ul Autorității Aeronautice îl acuză pe directorul Cătălin Radu de subminarea siguranţei zborurilor în România

Siguranţa supervizării zborului la nivel naţional a fost pusă în pericol, potrivit unui raport trimis Ministerului Transporturilor, de schimbările abuzive făcute de Cătălin Gheorghe Radu, omul impus de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, ca şef al CA al Autorităţii Aeronautice Civile Române. Radu a dat afară profesionişti şi a angajat ilegal pe post de şefi şapte persoane fără nici o experienţă în domeniu.

Riscuri majore pentru siguranţa zborului

Invocând susţinerea fostului ministrul USL Relu Fenechiu, condamnat pentru fapte de corupție și actual deținut de drept comun, Cătălin Gheorghe Radu a încălcat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de Administraţie al Autorităţii Aeronautice Civile din România (AACR), impunând, în şedinţa din 19 ianuarie 2013, o nouă organigramă, fără informarea prealabilă a membrilor CA.

Abuzuri

Situaţia a fost reclamată fostului ministru al Transporturilor în data de 25 ianuarie 2013, de către trei dintre membrii CA: Ovidiu Trăichioiu, Claudia Vârlan şi Cătălin Prunariu.

Aceştia, membri cu experienţă de specialitate şi atribuţii pe linie de siguranţă aeronautică, s-au opus abuzurilor comise de Cătălin Gheorghe Radu.

Ministrul Fenechiu era avertizat de AACR că noua organigramă nu poate fi aplicată din cauza consecinţelor pe care le-ar putea avea asupra siguranţei zborurilor în România.

Concret, AACR avertiza că redistribuirea personalului care asigura, în ianuarie 2013, supravegherea siguranţei zborurilor – aşa cum a propus Cătălin Radu – va conduce la reducerea resurselor şi, implicit, la degradarea capabilităţii de supervizare a siguranţei zborurilor în România, care este principala funcţie a Autorităţii.

Un alt argument împotriva restructurării impuse de omul lui Fenechiu era faptul că aceasta ar conduce la riscuri majore în implementarea, din aprilie 2013, a noilor reguli europene şi la declanşarea procedurii de infringement pentru România. Propunerile lui Radu veneau în contradicţie totală cu structura-cadru indicată de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), care monitorizează permanent România, în baza Convenţiei de la Chicago. De altfel, această structură-cadru funcţionează în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Rodica Cazanciuc, verişoară prin alianţă a premierului Victor Ponta şi nevasta actualului ministru al Justiţiei, a fost și ea angajată la AACR fără nici o experiență în domeniu.

Cătălin Gheorhe Radu, directorul Direcţiei Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian, s-a ocupat şi de afacerile personale. Conform surselor citate, el a favorizat firma la care este asociat – SC Arpiem Servicii de Aviaţie SRL – să obţină nişte contracte de achiziţii publice de la Aeroclubul României. Corpul de control al MT a descoperit ilegalităţile în timpul verificărilor declanşate la cererea ministrului Ramona Mănescu.

Articolul complet este disponibil la http://www.evz.ro/detalii/stiri/noi-dovezi-care-arata-degringolada-autoritatilor-privind-accidentul-aviatic-din-muntii-apu-1081486.html
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)