Obiecte şi dispozitive utilizate în timpul misiunilor spaţiale Apollo, scoase la licitaţie

Diverse obiecte şi dispozitive utilizate în timpul misiunilor spaţiale Apollo, precum costume de astronaut şi o curea acoperită cu praf lunar, vor fi puse în vânzare de casa Bonhams la o licitaţie organizată pe 15 aprilie, la New York, informează huffingtonpost.com.

Printre celelalte obiecte scoase la licitaţie se află şi un mic dispozitiv de fixare a direcţiei de filmare sub forma unui inel, amplasat în faţa obiectivului camerei foto ce a fost folosită de astronautul american James Irwin în timpul misiunii spaţiale Apollo 15.

„A fost utilizat atunci când modulul spaţial a coborât pe Lună şi, de asemenea, în timpul decolării”, a spus Cassandra Hatton, expert al casei Bonhams în domeniul istoriei spaţiale. „Este un obiect extrem de rar, probabil singurul aflat în proprietate privată”, a adăugat ea. Inelul de fixare a direcţiei de filmare este scos la vânzare de familia astronautului James Irwin şi este estimat între 20.000 de dolari şi 30.000 de dolari.

Un alt obiect pus în vânzare este o curea folosită la nivelul umerilor în timpul misiunii Apollo 12, acoperită cu praf lunar. A fost utilizată atunci când astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean au realizat două misiuni de explorare a suprafeţei lunare, de lungă durată, în timpul cărora o cantitate considerabilă de praf lunar s-a depus pe costumele lor, pe mănuşi şi pe echipamentele suplimentare. Cureaua are un preţ estimativ de vânzare de 25.000 – 35.000 de dolari.

Un alt obiect scos la licitaţie este coala de hârtie cu inventarul obiectelor scoase pe suprafaţa lunară în timpul misiunii Apollo 11, ce conţine adnotări făcute de Buzz Aldrin. Potrivit casei organizatoare, acel inventar este unul dintre cele mai extinse realizate vreodată pe suprafaţa lunară şi este estimat între 35.000 de dolari şi 45.000 de dolari.

Va fi pus în vânzare şi un costum spaţial Mercury (Navy Mark IV), estimat între 8.000 de dolari şi 12.000 de dolari. Acest tip de constum conceput pentru astronauţii americani a devenit celebru datorită culorii spectaculoase a stratului său superior – argintiu. Costumul scos la licitaţie nu este atribuit niciunui astronaut şi nu a fost purtat niciodată în spaţiu.

Un costum spaţial Strizh din epoca sovietică, realizat pentru a-i proteja pe cosmonauţi în cazul unei eventuale evacuări în spaţiu din vehiculele lor, are un preţ estimativ de 15.000 – 20.000 de dolari. Potrivit reprezentanţilor casei Bonhams, acesta este unul dintre doar cele 27 de costume Strizh create pentru testare şi antrenament în perioada 1981-1991.

Steaguri americane care au zburat în spaţiu cu diverse expediţii vor fi scoase la licitaţie, alături de un drapel din mătase, purtat pe Lună de Buzz Aldrin în timpul misiunii Apollo 11. Acest drapel american este estimat între 20.000 de dolari şi 30.000 de dolari.

Sursa: Mediafax.ro
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)