Obiecte din timpul misiunii Apollo 11, vândute cu 1 milion de dolari la o licitaţie din New York

O emblemă purtată de astronauţii care au participat la misiunea Apollo 11 şi o listă de verificare cu însemnările lui Buzz Aldrin, în timpul aselenizării, s-au aflat printre cele aproape 300 de obiecte vândute, marţi, pentru suma totală de 1 milion de dolari, la o licitaţie, la New York.

Potrivit Reuters, aproape 300 de colecţionari şi pasionaţi de explorarea spaţiului cosmic, din 17 ţări, de pe patru continente, au licitat prin telefon, internet sau personal, la evenimentul organizat pe 8 aprilie, la New York, de casa Bonhams.

La licitaţie s-au vândut 80% din cele 300 de obiecte disponibile, pentru suma totală de 1 milion de dolari.

Astfel, lista de verificare din timpul misiunii Apollo 11, din anul 1969, cu datele consemnate de Buzz Aldrin, în timp ce se afla pe suprafaţa lunară, a depăşit estimarea iniţială de 45.000 de dolari şi a fost adjudecată pentru 68.750 de dolari.

O emblemă care reprezintă un vultur cu o ramură de măslin în cioc, deasupra Lunii, şi este semnată de astronauţii Buzz Aldrin, Neil Armstrong şi Michael Collins a obţinut preţul final de 62.500 de dolari.

Un steag american purtat de astronautul Buzz Aldrin pe orbita lunară a fost vândut pentru 47.500 de dolari, dublu faţă de preţul de pornire, iar un plan de zbor din timpul misiunii Apollo 11 a fost vândut pentru 37.500 de dolari.

Un costum de astronaut din timpul misiunii Project Mercury, program de zbor spaţial american cu echipaj uman, a fost adjudecat pentru suma de 43.750 de dolari.

Un costum de astronaut rusesc extrem de rar, denumit „Strizh” („pasăre iute”) – un model realizat în doar 27 de exemplare – a fost adjudecat sub preţul de pornire, de 20.000 de dolari, însă casa de licitaţii Bonhams nu a dezvăluit suma pentru care a fost vândut. Numeroase costume spaţiale utilizate de cosmonauţi pentru teste şi antrenamente între 1981 şi 1990 au fost deteriorate sau distruse.

Totodată, un tablou de bord de pe staţia spaţială Mir, estimat la 6.000 de dolari, a fost adjudecat pentru suma de 9.375 de dolari.

Sursa: Mediafax.ro
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)