Astronauţii care au dus pe ISS torţa Jocurilor Olimpice de la Soci au revenit pe Pământ

O capsulă Soyuz având la bord trei astronauţi, dintre care cei doi ruşi care au dus la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) torţa Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci 2014, a aterizat în siguranţă, marţi dimineaţă, în Kazahstan, informează Reuters.

Capsula Soyuz TMA-10M a aterizat cu bine în centrul Kazahstanului, deşi condiţiile meteorologice erau nefavorabile.

„Sosirea pe Pământ a fost efectuată în siguranţă. Starea de sănătate a echipajului este bună”, a declarat un reporter al postului de televiziune al NASA.

În interiorul capsulei s-au aflat fostul comandant al ISS Oleg Kotov şi inginerii de zbor Serghei Riazanski şi Michael Hopkins, de la NASA. Cei trei astronauţi au ajuns împreună pe ISS la sfârşitul lunii septembrie 2013.

În afară de efectuarea a 35 de experimente ştiinţifice, Oleg Kotov şi Serghei Riazanski au dus torţa neaprinsă a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014 (7 – 23 februarie, Soci, Rusia) în afara ISS, în timpul unei ieşiri în spaţiu efectuată pe 9 noiembrie.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax.ro
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)