AACR ar fi identificat probleme la software-ul ROMATSA de afișare a datelor de trafic aerian

AACR ar fi identificat probleme la software-ul ROMATSA de afișare a datelor de trafic aerian

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a identificat, în urma unui control cerut de către Ministrul Transporturilor, dl. Iulian Matache, probleme la software-ul sistemului ROMATSA de afişare a datelor de supraveghere a traficului aerian, solicitând încheierea unui contract cu producătorul acestuia pentru remedierea deficiențelor.

„A fost verificat modul de monitorizare a siguranţei serviciilor de navigaţie aeriană furnizate de ROMATSA. Au fost inventariate evenimentele de management trafic aerian, cele care au necesitat solicitări de intervenţie şi cele care au necesitat cercetare imediată locală sau investigarea ulterioară internă”, a declarat Directorul General interimar al ROMATSA, Fănică Cârnu.

”Este vorba de software-ul de bază al regiei, care are peste 12 ani vechime şi este produs de italienii de la SELEX/Alenia.”

„Autoritatea Aeronautică Civilă a făcut recomandări cu privire la remedierea unor deficienţe software şi urgentarea încheierii unui contract în acest sens. Software-ul este bun, însă încărcarea cu date suplimentare faţă de situaţia anterioară a condus la atingerea limitelor sale de complexitate provocând funcţionarea atipică a unor componente ale sistemului.

În operaţiile curente pot să apară aceste situaţii exact cum pot apărea şi la un calculator obişnuit. Şi atunci un operator resetează sistemul său aplica nişte modificări de configuraţie, dezinstalează aplicaţii sau mai instalează altele. Însă când apar nişte defecte în software, acolo nu poate interveni decât producătorul care şi-a păstrat nişte drepturi de intervenţie.

Pentru aceste tipuri de probleme s-a constatat că este necesar să urgentăm încheierea acelui contract”, a spus directorul ROMATSA.

Potrivit acestuia, angajaţii regiei au suferit din cauza stressului foarte ridicat, dar nu s-a întâmplat nimic grav. „Problemele s-au rezolvat. Controlul a fost binevenit, noi trebuie să implementăm recomandările Autorităţii”, a mai precizat Cârnu.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)