(FOTO) Doi piloți de vânătoare din WWII, un american și un roman, s-au întâlnit din nou în 2011, în studioul TVR

Click pe fotografie pentru vizualizare la dimensiunea originala

Fotografia este realizata in anul 2011 – imediat dupa emisiunea din studioul TVR la care au participat cei doi asi de vanatoare.

De la stanga la dreapta: Col. Trandafir, Col. Barrie Davis, Marian Voicu –prezentator TVR, Cristina Țilică – producator TVR 1 , Gen. Ion Dobran, ROAF, Dan Dimancescu (Kogainon), si Col. Stefanescu. Fotografia a fost facuta de catre regretatul regizor Nicholas Dimancescu.

Iata cum anunta atunci TVR emisiunea:

„Marti, 9 februarie, de la ora 17.30, la TVR 1, emisiunea „Atunci si Acum” va avea o editie in care, dupa 66 de ani, doi piloti de vanătoare, un american si un roman, care s-au confruntat intr-o lupta aeriana in Cel de-al II-lea Razboi Mondial, se intalnesc din nou, fata in fata, ca invitati ai lui Marian Voicu.

Ion Dobran şi Barrie Davis au căutat să se doboare pe când erau tineri şi fără grade, pe 6 iunie 1944.

Atunci a câştigat românul. Cei doi aşi ai aviaţiei, pe umerii cărora încă atârnă greutatea războiului, au început să-şi scrie în urmă cu doi ani.

Doborât de pe cerul României, americanul nu l-a uitat niciodată pe cel care aproape l-a ucis.

Fostul locotenent Dobran ştie acum că, în ziua aceea călduroasă de 6 iunie 1944, şi-a notat pe bună dreptate în agendă o victorie împotriva avionului Mustang Mayfair 24, şi nu împotriva lui Barrie Davis.

Americanul era, pe atunci, un tânăr sublocotenent. Avea 20 de ani şi activa în Grupul 325 Aviaţie Vânătoare. La 25 de ani, Ion Dobran era deja locotenent şi pilota un Messerschmitt – 109. După lupta cu el, Davis a aterizat forţat în Bulgaria, dar a scăpat cu viaţă.

Telespectatorii vor afla cu ajutorul lui Marian Voicu cum au evoluat de atunci şi până acum vieţile celor doi piloţi, într-un dialog cu Generalul de flotilă aeriană (r) Ion Dobran şi Colonelul (r) american Barrie Davis”.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)