Cher Ami, porumbelul călător care a salvat de la moarte 194 de soldați americani în Primul Război Mondial

Porumbelul călător Cher Ami, erou decorat al primului război mondial

3 Octombrie 1918. Maiorul Charles Whittlesey și alți peste 500 de soldați americani, aparținând Diviziei de Infanterie 77 a armatei Statelor Unite, se află încercuiți într-o vale în timpul Bătăliei de la Argonne, fără provizii alimentare și muniții.

În urma unei grave confuzii, artileria americană începe să bombardeze intens pozițiile propriei Divizii 77, crezând în mod eronat că acolo se află trupe germane. Încercuiți de către trupele inamice, mulți soldați americani sunt uciși pe 3 și 4 Octombrie, atât de dușman cât și de obuzele propriei armate. Spre sfârșitul zilei de 4 octombrie, puțin peste 190 de soldați aliați mai sunt rămași în viață. Câteva tentative de a trimite curieri la comandament, pentru a cere ajutor, eșuează în mod dramatic.

Maiorul Whittlesey ordonă lansarea unui porumbel călător, cu mesajul ”Mulți răniți. Nu putem evacua.” , dar acesta este doborât de către soldații germani. A doua pasăre este trimisă cu mesajul ”Oamenii suferă. Puteți trimite ajutor?”. Și acest porumbel este ucis de către germani. Doar un singur porumbel mai este disponibil, Cher Ami. Este la rândul său trimis către comandamentul american, cu o capsulă metalică atașată de piciorul stâng, ce conține mesajul ”Ne aflăm de-a lungul drumului paralel cu 276.4. Propria noastră artilerie ne atacă cu un baraj intens. Pentru numele Cerului, opriți-vă!

Mesajul disperat trimis spre comandament de către Maiorul Charles Whittlesey

După ce Cher Ami ”decolează”, germanii îl văd zburând, apărând de peste tufișuri și deschid focul. Cher Ami zboară cu gloanțele șuierând în stânga și dreapta, și este în final doborât la pământ. În ciuda rănilor sale, porumbelul se ridică din nou spre cer și parcurge distanța de 40 de kilometri până la comandamentul Divizei 77 în doar 25 de minute, salvând astfel viețile a 194 de soldați americani.

Spre stupefacția celor care văd porumbelul sosind cu mesajul disperat al lui Whittlesey, mica pasăre are o rană de glonț în piept, un ochi scos, penele acoperite cu sânge și un picior aproape retezat, atârnând doar de un tendon.

Barajul nimicitor de artilerie, dirijat greșit, încetează, iar soldații sunt scoși cu succes din încercuire.

Imediat, medicii militari se străduie din răsputeri să îi salveze viața lui Cher Ami; nu îi mai pot salva piciorul și trebuie să improvizeze o mică cârjă porumbelului erou.

După ce iese din convalescență, Cher Ami este îmbarcat pe o navă cu destinația SUA, fiind îngrijit personal de către generalul american John J. Pershing

La întoarcerea sa în Statele Unite, Cher Ami a fost decorat atât de către guvernul francez, cu Medalia Crucea de Război cu Frunze de Stejar, pentru efortul eroic, cât și de către cel american cu Medalia de Argint. A murit la Fort Monmouth, New Jersey, pe 13 iunie 1919 în urma rănilor de război.

Porumbelul Cher Ami expus într-un muzeu american

Pasărea a fost ulterior îmbălsămată și este expusă la National Museum of American History ca parte din expoziția ”Prețul Libertății”.

 
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)