VIDEO: Aeronavă Air Asia filmată ilegal cu drona pe panta de aterizare pe Kuala Lumpur International Airport

O dovadă a faptului că este necesară o mai bună educare, mult mai formală decât în prezent, a operatorilor de drone, este și recentul incident petrecut la Kuala Lumpur International Airport (IATA: KUL, ICAO: WMKK) din peninsula Malaezia.

Un operator inconștient, identificat în rețelele de socializare sub numele de YengNasir, și-a pilotat drona de tip DJI Phantom 2 Vision+ Quadcopter în imediata apropiere a pistei de aterizare pe aeroport, publicând apoi pe Internet video-ul respectiv. Acesta nu se află la prima încălcare a legislației aeriene, într-un alt caz el filmând de foarte aproape o aeronavă aparținând Saudi Airlines, deasemenea aflată pe panta de aerizare.

saudiairlines
O aeronavă a Saudi Airlines, filmată cu drona la aterizare pe Kuala Lumpur International Airport

Având o greutate de aproximativ 1 kg, dronele de tip DJI Phantom (cu 4 rotoare și cameră video) sunt considerate un risc major pentru aviație dacă sunt operate prea aproape de traiectoria de zbor a aeronavelor, deoarece ele pot fi aspirate cu ușurință în prizele de admisie ale turbomotoarelor putând provoca explozia lor.

Deși pentru a opera o dronă în Malaezia nu este necesară înregistrarea sau certificarea sa, Departamentul Aviației Civile interzice în mod explicit activitățile aeriene cu drone în spațiul aerian controlat cât și pe o rază de 1,5 mile (2,4 km) în jurul oricărui aeroport.

Directorul-General Datuk Azharuddin Abdul Rahman al Departamentul Aviației Civile a depus o plângere oficială la poliție în legătură cu acest caz.

Kuala Lumpur International Airport este cel mai mare aeroport malaezian, în anul 2015 prin aeroport trecând 48.938.424 de pasageri și 726.230 de tone de cargo.

Aeroportul se situează pe locul 23 în lume din punct de vedere al traficului de pasageri.

 
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)