România a adus mari contribuţii Managementului Traficului Aerian, european şi internaţional

Frank Brenner, Director General EUROCONTROL
Frank Brenner, Director General EUROCONTROL

România a adus, prin intermediul specialiştilor săi, mari contribuţii sistemului de Management al Traficului Aerian (ATM), european şi internaţional, potrivit directorului general al Organizaţiei Europene de Cooperare pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene – EUROCONTROL, Frank Brenner.  Acesta a subliniat, într-o întâlnire cu secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Chibu, performanţa aviaţiei din România şi gradul de îndeplinire a standardelor, informează un comunicat al MT remis, marţi, AGERPRES.

La discuţii au mai participat Cătălin Radu, directorul Direcţiei Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor, actual preşedinte al Conferinţei Europene a Aviaţiei Civile – ECAC, Aleodor Frâncu, directorul general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA, respectiv Cătălin Popa, ofiţer de legătură pentru România în cadrul Biroului de Legături cu Statele Membre din cadrul EUROCONTROL.

„În cadrul întâlnirii, domnului Frank Brenner i-a fost reiterat faptul că România, prin Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul aviaţiei civile, este deosebit de preocupată de activităţile pe care le desfăşoară împreună cu EUROCONTROL, îndeplinindu-şi astfel obligaţiile asumate prin aderarea la Convenţia Internaţională EUROCONTROL. Acest lucru este reconfirmat prin poziţia sa de membru al EUROCONTROL, dar şi prin suportul acordat Agenţiei”, se spune în comunicat.

De asemenea, MT precizează că, în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Cerului Unic European şi a politicilor conexe Uniunii Europene din domeniul Managementului Traficului Aerian (ATM), dezvoltarea durabilă şi echilibrată a acestuia în regiune, existenţa unei strategii elaborate la nivel regional, în care România să fie considerată un partener de încredere prin participarea ca actor important în cadrul parteneriatelor dezvoltate de EUROCONTROL, la nivel global sau regional, sunt considerate ca fiind imperios necesare. Acest lucru reprezintă o prioritate pentru România, iar pentru satisfacerea acesteia, se mobilizează toate resurse materiale, umane şi financiare necesare.

A fost readus în discuţie şi sprijinul Ministerului Transporturilor acordat ROMATSA, în demersul ei de a deveni un actor important în regiune. Acest sprijin a fost materializat şi prin dezvoltarea unui centru regional de formare şi pregătire a controlorilor de trafic aerian, la fostul Centru de Control Regional al Traficului Aerian din Constanţa.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte referitoare la stadiul de implementare al Proiectul DANUBE FAB, respectiv la solicitarea EU Pilot adresată României şi Republicii Bulgaria pentru clarificarea îndeplinirii cerinţelor SES (Single European Sky). Ministerul Transporturilor este pregătit în a susţine în continuare eforturile celor implicaţi în implementarea DANUBE FAB, astfel încât acesta să aducă beneficii, atât operaţionale, cât şi economice operatorilor aerieni şi nu numai.

De asemenea, Frank Brenner a fost informat asupra faptului că Ministerul Transporturilor ştie de propunerile Comisiei Europene privind implementarea SES prezentate în luna iunie (‘SES II+’), prin care se propun o serie de modificări care să conducă la simplificarea legislaţiei SES aplicabile. În acest sens, MT susţine demersurile Comisiei Europene şi pe cele ale EUROCONTROL de a accelera îndeplinirea acestor obiective, menţinându-şi în acelaşi timp disponibilitatea de a contribui activ la toate activităţile necesare depăşirii dificultăţilor rezultate din implementarea de până acum a celor două pachete legislative SES (SES I & SES II).

La finalul discuţiilor a fost abordată posibilitatea dezvoltării de parteneriate industriale la nivel pan – European sau regional în domeniul Serviciilor de Trafic Aerian (ANS/ATM), ROMATSA, prin intermediul specialiştilor săi, aceştia contribuind permanent la realizarea obiectivelor asumate în cadrul iniţiativelor/proiectelor dezvoltate la nivelul Uniunii Europene şi/sau EUROCONTROL aplicabile României.

(sursa: Agerpres)
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)

Leave a Reply

Your email address will not be published.