Drama mutării sediului ICAO în Quatar s-a încheiat

Propunerea Quatar-ului de a muta definitiv și irevocabil sediul ICAO (International Civil Aviation Organization) de la Montreal la Doha, cu promisiunea unui sediu luxos și a finanțării operațiunilor organizației s-a evaporat la fel de brusc și surprinzător precum a aparut luna trecută, după ce micul emirat și-a retras oficial propunerea, fără a oferi nici o explicație; a rămas simplă o ”fata morgana” în deșert. Pasul înapoi apare relativ brusc după o reacție negativă din partea unor ”grei” ai aviației mondiale, precum SUA, Marea Britanie, Franța și alții, care și-au arătat nemulțumirea cu ceea ce risca sa tulbure apele conferinței trianuale din luna Septembrie 2013. Conferința se anunță a fi una dintre cele mai disputate din istoria de 69 de ani a organizației și va aborda subiecte fierbinți precum poluarea, securitatea și siguranța aeriană.

Guvernul canadian a declarat cu satisfacție faptul că prin activitatea sa de lobby intens, sediul ICAO va rămâne în continuare la Montreal. Votul reprezentanților aviației civile din diferite țări a fost de 22 ”contra” și 14 ”pentru”. Surse din cadrul ICAO au declarat sub anonimat pentru Aviatia.ro faptul că poziția Statelor Unite și a Franței a fost în mod special destul de vehementă și nu s-a făcut economie de cuvinte dure în cadrul întâlnirilor.

Ministrul de Externe canadian, John Baird, a fost informat de către Primul Ministru al Quatar, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani de abandonul statului arab, iar Aysha Al Hamili, reprezentatul Quatar la ICAO, a refuzat să facă orice declarații presei. Primarul anglofon al Montreal-ului, Michael Applebaum, s-a alăturat la rândul guvernului canadian în lupta de a nu ceda găzduirea ICAO unui stat minuscul cu doar 250.000 de cetățeni, dar 1,7 milioane de expatriați și bogat în petrol.

Multe state africane care au sprijinit Quatar-ul s-au plâns ca au probleme mari cu vizele de călătorie în Canada pentru a participa la conferințele ICAO, dar John Baird le-a promis că problema va fi rezolvată. Situația tensionată a creat un ”front de luptă” în care au stat alături guvernul federal canadian, cel provincial din Quebec și primăria din Montreal, lucru rar întâlnit în politica canadiană, datorită tendințelor separatiste ale Quebec-ului.

Canada a contactat direct guvernele a peste 60 de țări pentru a atrage sprijin în acest conflict inedit și neașteptat. Istoric, existența sediului ICAO la Montreal se datorează lobby-ului britanic, care a refuzat să accepte dupa cel de al doilea război mondial gazduirea sa de către SUA, la San Diego, de frica influenței prea mari a aliatului american. ICAO atrage mulți jucători importanți ai aviației mondiale și a devenit nucleul unui cluster aerospațial uriaș în Montreal, cu peste 40,000 de angajați.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)