(VIDEO) Arhiva de zbor a pilotului de testare al primului Concorde va fi scoasă la licitație

Arhiva de zbor a pilotului de testare al primului Concorde va fi scoasă la licitație
Arhiva de zbor a pilotului de testare al primului Concorde va fi scoasă la licitație

Jurnalele de bord și arhiva istorică a avionului de transport Concorde, colecționată de către regretatul pilot de testare britanic Brian Trubshaw, va fi scoasă la licitație în curând. Trubshaw a fost primul pilot care a zburat avionul supersonic de pasageri Concorde (cu numărul de serie 002), în Marea Britanie în anul 1969, anul aselenizării lui Neil Armstrong.

După primul zbor de încercare, pilotul englez a continuat să testeze Concorde-ul timp de încă șase ani, înainte ca acesta să își înceapă cursele comerciale regulate cu pasageri. CV-ul fostului pilot al RAF (Royal Air Force) include și pilotarea bombardierelor Lancaster la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, precum și stabilirea unui record, încă nedoborât, acela pentru cel mai rapid zbor transatlantic – de la Fairford (Marea Britanie) la Maine (SUA) – în doar 2 ore și 56 de minute.

Colecția sa de recorduri se întinde de-a lungul celor 30 de ani de carieră ca pilot și include fotografii precum cea alături de astronautul american Neil Armstrong, ce are pe ea autograful primului om pe Lună.

Trudshaw devenise deja un erou național în perioada anilor ’60. El realizase zboruri de încercare pentru avioanele Valiant V-bomber, Vanguard, VC-10, și BAC-111 (fabricat și în România, sub licență, de către Romaero S.A.), zborul din 9 Aprilie 1969, primul al Concorde-ului B-BSST 002, reprezentând încununarea unei cariere fulminante și pline de succes.

În continuare, iată mai jos un scurt documentar despre zborul lui Brian Trubshaw din acea zi istorică:

Eroul zborului supersonic de pasageri s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, în anul 2001. Soția sa a decis recent să scoată la licitație întreaga colecție de logbook-uri, medalii, decorații, poze – inclusiv chiar și geanta de pilot, chipiul și pașaportul său – deoarece trebuie să se mute într-o casă mai mică.

Arhiva va fi vândută la licitație de către compania Dominic Winter Auctions din Cirencester, Glocestershire, în ziua de 7 noiembrie 2013. Conform purtătorului său de cuvânt, ”nu va mai apărea niciodată o colecție de logbook-uri de zbor, de după război, din secolul 20, mai importantă decât acestea…”.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)