Ultimii doi răniţi din accidentul de aviație din M-ții Apuseni, aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe 1 din Cluj-Napoca

Ultimii doi răniţi din accidentul de aviație din M-ții Apuseni, aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe 1 din Cluj-Napoca
Ultimii doi răniţi din accidentul de aviație din M-ții Apuseni, aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe 1 din Cluj-Napoca

CLUJ-NAPOCA (MEDIAFAX) – Ultimii doi răniţi în accidentul aviatic de luni după-amiază au fost aduşi, marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgenţe 1, din Cluj-Napoca, unul cu o ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de la Bihor, iar celălalt cu o autospecială SMURD cu echipaj de prim ajutor.

Conform unor surse din rândul medicilor, înainte de a ajunge la UPU 1, bărbatul adus cu ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a fost supus unui test la computer tomograf într-o altă clinică clujeană, rezultatele fiind „promiţătoare”, în sensul că nu au fost descoperite fracturi craniene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primii trei răniţi au fost aduşi pe rând, primul, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, cu răni la şold, fiind adus în jurul orei 2.40, iar următorii doi la aproape o oră şi jumătate diferenţă, aceştia din urmă cu o autospecială SMURD de transport victime multiple. Cei doi erau imobilizaţi, având gulere medicale la gât, unul dintre ei fiind înfăşurat într-o folie protectoare.

La UPU 1 din Cluj-Napoca, toţi medicii, asistentele şi personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, fiind pregătiţi să preia răniţii.

Aici, persoanele rănite vor fi evaluate, iar în funcţie de starea lor de sănătate, în cazul în care se va impune, autorităţile iau în calcul trimiterea unui avion militar pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj pentru a prelua răniţii mai grav şi a-i transporta la Bucureşti, afirmă surse medicale.

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informaţiile, care constituiau un prim bilanţ al stării supravieţuitorilor din accidentul aviatic de luni după-amiază, au fost comunicate MEDIAFAX de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat, marţi dimineaţă, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la graniţa judeţelor Alba şi Cluj sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul lor în alte oraşe.

„În serviciul de Primiri Urgenţe au fost aduse cinci victime, conştiente toate, stabile hemodinamic şi respirator. Una prezintă fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua venită tot cu maşina de victime multiple prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intesivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. Toţi vor fi internaţi pe Terapie Intenivă,” a declarat Golea.

Conform sursei citate, nu este necesar transferul pacienţilor în alte oraşe, dar, dacă rudele vor cere acest lucru, se poate face şi acest lucru.

Doctorul Radu Zamfir are 39 de ani şi a absolvit UMF „Carol Davila” în 1998, cu media generală de promovare a anilor de studii 9,63 şi media la examenul de licenţă 10. Este medic specialist chirurgie generală din octombrie 2006 şi lucrează la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie.

Valentin Calu are 42 de ani, este doctor în ştiinţe medicale şi lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Capitală, iar din 2007 este şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Elias.

Cătălin Pivniceru este medic specialist chirurgie generală la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti, iar Sorin Ianceu (37 de ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş şi face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Ianceu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi se specializează în transplant.

În urma accidentului produs luni după-amiază, la graniţa judeţelelor Cluj şi Alba, au încetat din viaţă pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti.

Adrian Iovan conducea un avion de mici dimensiuni de tip BN2, care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi ar fi fost nevoit să aterizeze forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițişti, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta, de asemenea, în stare gravă. Aceasta din urmă nu a putut fi salvată, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de echipajul de prim ajutor.

Ministerul Transporturilor (MT) a precizat că avionul, proprietate a Școlii Superioare de Aviație Civilă, a decolat la ora 13.35 de pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu din București, cu destinația Aeroportul Internațional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la 16.35.

Potrivit MT, în jurul orei 16.00, autoritățile au fost informate că echipajul a aterizat forțat în apropierea localității Beliș, județul Cluj.

„La manșa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experiență de peste 16.000 de ore de zbor, având licențele în termen de valabilitate, atât el cât și copilotul Răzvan Petrescu. Datele tehnice ale aeronavei confirmă faptul că deținea certificat de navigabilitate în termen de valabilitate”, a mai precizat MT.

Ministerul Sănătăţii asigură familiile personalului medical şi aviatic rănit în accidentul de lângă Cluj că a luat toate măsurile pentru asigurarea condiţiilor necesare în vederea unui tratament adecvat.

În acest sens, s-a dispus Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj măsurile necesare pentru a acorda în cele mai bune condiţii serviciile medicale necesare.

Preşedintele ANT, profesor dr Radu Deac, a ţinut şi ţine legătura în permanenţă cu echipele de intervenţie de la faţa locului.

O echipă de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică (INC) a plecat, luni seară, spre locul accidentului aviatic, pentru a acorda sprijin la cercetările făcute în acest caz.

Ofițerii specialiști vor efectua cercetarea la fața locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a precizat Poliţia Română.

Parchetul Curţii de Apel Alba a deschis dosar în cazul incidentului aviatic, urmând să se stabilească dacă procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenţa de anchetare.

ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)