Prima femeie pilot de supersonic din România

La doar 28 de ani, suceveanca Simona Maierean este singura femeie pilot din România care a pilotat un avion supersonic. Baza Aeriană 95 din Bacău a fost gazda primului zbor efectuat de o femeie pilot din România pe un avion supersonic acum 4 ani, pe 13 martie 2009. Sublocotenentul Simona Maierean a decolat de pe pistă cu o aeronavă de tip MIG – 21 Lancer cu dublă comandă, singura aeronavă capabilă să depăşească viteza sunetului din dotarea armatei române. Zborul, care a ţinut aproximativ nouă minute, a fost un prim pas din pregătirea Simonei Maierean în vederea pilotării acestui tip de avion.

„A fost diferit faţă de simulator fiindcă acum am avut posibilitatea să simt aerodinamica. Am zburat cu o viteză de 700 km/h ceea ce este puţin pentru un supersonic dar, în următoarele luni, lucrurile vor evolua şi voi depăşi viteza de 1 Mach“, a povestit imediat după aterizare suceveanca Simona Maierean. Chiar dacă a fost într-o zi de 13, ea a decolat şi aterizat în condiţii impecabile. Pe timpul zborului, Simona a fost supravegheată de căpitan-comandor Ioan David, cel care îi va fi instructor în perioada de pregătire.

„Nu am zburat cu viteza sunetului. Este primul ei zbor şi este necesar ca mai întâi să se obişnuiască foarte bine cu acest tip de aeronavă”, a declarat David. Potrivit ziarului “Adevărul”, chiar dacă a scris istorie pentru aviaţia ţării noastre, Simona nu se consideră o persoană deosebită sau specială. Spune că dacă presa nu i-ar fi dat atâta atenţie, probabil că ea nici nu s-ar fi gândit la faptul că este prima româncă care va pilota un avion de acest tip. Simona spune că nu a avut o pasiune pentru avioane când era mică şi nici rude sau prieteni de la care să prindă microbul zborului. „Când eram mică vroiam în fiecare zi să mă fac altceva. Am început să mă gândesc mai serios la pilotaj abia prin clasa a IX-a, dar decizia finală am luat-o în ultimul an de liceu”, povesteşte pilotul.

Simona spune că i-a fost destul de uşor să intre la Academia Forţelor Aeriene deoarece a terminat un liceu cu profil real, iar examenele de admitere s-au dat la matematică şi fizică. Rudele tinerei au aflat destul de târziu că vrea să se facă pilot şi, la început, nu au fost de acord. „Familia mea a aflat că vreau să devin pilot abia când trebuia să dau probele fizice. S-au opus la început, dar în final nu au mai avut ce face. Am vrut să fac asta şi nu regret“, a spus Simona.

Tânăra spune că a ştiut de când a intrat la Academie că se va pregăti pentru a zbura pe avioane supersonice, dar nu şi-a imaginat că ea va fi prima femeie din ţară care va face acest lucru. Era obişnuită cu gândul că doar băieţii pot zbura pe acest tip de aparat. S-a pregătit însă cot la cot cu ei şi, în final, le-a demonstrat că şi o femeie poate pilota un avion supersonic. „Nu am fost niciodată menajată de colegi. Dacă nu te diferenţiezi negativ faţă de ei, atunci nu au de ce să te privească altfel. Oamenii obişnuiţi poate că mă privesc mai ciudat, însă eu mă consider un om normal. În aer aeronava nu ştie dacă eşti femeie sau bărbat”, a mai spus Simona. Pentru primul ei zbor pe MIG – 21 Lancer Simona s-a pregătit încă din luna octombrie a anului trecut. Cea mai mare viteză cu care a zburat până la pilotarea MIG-ului a fost de 800 de km/oră.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)

Leave a Reply

Your email address will not be published.