Premierul Victor Viorel Ponta, „pasager” în avionul de vânătoare F-16, „mândru” că a putut să meargă drept după zbor

Sursă: Pagina Facebook Victor Ponta (https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/734366066603283)

Avionul F-16 cu care a zburat premierul Victor Ponta a aterizat, joi la prânz, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, după un zbor care a durat circa o oră, Ponta urmând să participe la ceremonia de închidere a exerciţiului militar Dacian Viper 2014.

Premierul Victor Ponta a declarat  că zborul cu un avion F-16 a fost „o experienţă absolut unică”, pe care nu poate să o compare cu cea din maşina de curse, şi că a fost „mândru” când a putut să se dea jos din avion şi să meargă drept.

„Am fost ieri (miercuri – n.r.) şi am trecut toate testele medicale la Institutul Special pentru Aviaţie din Bucureşti, iar azi dimineaţă restul pregătirilor. Dar când eşti sus acolo, nu mai are nicio legătură cu ce te-ai pregătit. E o experienţă absolut unică, nu poţi să o compari cu cea de la maşina de curse, pentru că între ceva ce merge cu 230 de kilometri pe oră şi ceva ce merge cu 2.300 de kilometri pe oră e o diferenţă semnificativă”, a spus Ponta.

Întrebat dacă a avut acces şi la manşa avionului, el a răspuns afirmativ, precizând că singurul lucru la care nu a avut acces a fost „cârligul de catapultare”.
„Asta mai lipsea, vă daţi seama. Nu e ceva foarte simplu”, a spus Ponta.

Întrebat în continuare dacă a avut în aer senzaţia de leşin, Ponta afirmat că nu a avut aşa ceva.

„Chiar de leşin, nu. Sigur, sunt senzaţii pe care nu le încerci cu altă ocazie, însă am fost mândru când am putut să mă dau jos şi să merg drept. Nu e ceva foarte uzual să se asume aceste riscuri, evident că mi le-am asumat, s-au primit toate aprobările, şi de la Washington, şi de la Bucureşti. Am vrut să dăm un mesaj clar că avem exerciţii comune, că am făcut bine că am cumpărat avioane multirol americane”, a susţinut Ponta.

Premierul a menţionat că în timpul zborului, care a durat circa o oră, s-a întreţinut cu pilotul american Dustin „Yoggi” Brown, care i-a spus cu uimire „ce ţară verde şi frumoasă avem”.

Avionul F-16, pilotat de maiorul Dustin „Yoggi” Brown, a aterizat la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, iar premierul Victor Ponta a salutat oficialii prezenţi şi jurnaliştii din cabina avionului, făcându-le cu mâna.

Ponta urmează să participe la ceremonia de închidere a exerciţiului militar Dacian Viper 2014 şi va susţine un discurs.

În timpul zborului premierului, care a durat circa o oră, miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au inspectat două avioane, un F-16 şi un MIG 21 Lancer.

Victor Ponta a ajuns, joi dimineaţă, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, pentru a participa la Ziua Distinşilor Vizitatori, care are loc în ultima zi a exerciţiului româno-american Dacian Viper 2014. El a venit însoţit de ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

La Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii se află şi autorităţi locale, precum şi prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan.

Premierul a ajuns pe pistă cu o maşină, fiind îmbrăcat în uniformă de pilot al Forţelor Aeriene Române şi s-a îndreptat spre un avion F-16. Avionul este unul cu dublă comandă şi a fost pilotat de un pilot american, iar premierul a stat pe locul din spate, fiind copilot.

Reprezentanţii Bazei au afirmat că premierul Victor Ponta a făcut înainte câteva teste medicale, pentru a putea urca în cabina avionului american, şi a primit instrucţiuni legate de zbor şi de comunicarea cu pilotul. Ulterior, avionul a decolat.

Ceilalţi oficiali care îl însoţesc pe Ponta, alături de însărcinatul cu afaceri ad interim al SUA în România, Duane Butcher, au aşteaptat pe pistă cât timp au durat pregătirile de zbor ale premierului.

Exerciţiului comun Dacian Viper 2014 a început, în 10 aprilie, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, în cadrul programului fiind executate atât misiuni în poligoanele armatei, cât şi misiuni de poliţie aeriană.

Colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, declara atunci că americanii au adus la Câmpia Turzii şase avioane de vânătoare F-16.

Dacian Viper, care este la a patra ediţie, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

Duşa: Avioanele F-16 pot fi aduse în ţară oricând, dar nu este un lucru simplu

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, că avioanele americane de tip F-16 pot fi aduse oricând în ţară, dar problema este de a crea „capabilitatea de aviaţie de vânătoare”, care include pregătirea piloţilor şi realizarea infrastructurii compatibile cu acest tip de aeronavă militară.

Întrebat, joi, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, de ce nu se grăbeşte achiziţionarea avioanelor F-16 pentru Forţele Aeriene Române ţinând cont de situaţia din vecinătatea ţării, Mircea Duşa a spus că acesta „nu este un lucru simplu”.

„Avioanele pot fi aduse în ţară oricând, problema este aceea de a crea capabilitatea de aviaţie de vânătoare. Capabilitatea înseamnă achiziţionarea avioanelor, modernizarea lor, pregătirea personalului, e vorba de piloţi, de ingineri, de controlori de trafic, realizarea infrastructurii compatibile cu avioanele F-16. Achiziţia avioanelor se poate realiza şi într-un termen mai scurt, dar e vorba de realizarea capabilităţilor. Urmează ca, în septembrie, primii piloţi să plece la pregătire, de asemenea personalul tehnic iar cei cinci-şase piloţi care vor pleca vor fi şi cei care vor deveni instructori pentru viitorii piloţi români pe F-16”, a spus Duşa.

România va achiziţiona 12 avioane F-16 din Portugalia care vor deveni operaţionale, cu piloţi pregătiţi, în 2017.

Pilot F-16: Premierul a vorbit tot timpul, mi-a spus: Yoggi, mă simt minunat, aş vrea această slujbă

Pilotul american Dustin „Yoggi” Brown, care a pilotat avionul F-16 cu care a zburat premierul Victor Ponta, a povestit că şeful Guvernului „a vorbit tot timpul” zborului, iar când l-a întrebat dacă se simte bine i-a răspuns: „Yoggi, mă simt minunat, aş vrea această slujbă”.

Pilotul american Dustin „Yoggi” Brown a fost întrebat, joi, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, la finalul exerciţiului Dacian Viper 2014, cum s-a comportat premierul Victor Ponta în timpul zborului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am zburat o oră, la altitudine mare, am depăşit viteza sunetului şi am coborât poate la 1.000 de kilometri pe oră, un nivel redus. Am zburat în formaţie cu nişte MIG-uri 21 Lancer şi cu nişte F-16. Premierul a vorbit tot timpul, am avut o conversaţie minunată. Am vorbit despre faptul că am un fiu de şase săptămâni şi a fost foarte entuziasmat despre acest lucru. Am discutat despre diferenţele dintre a zbura şi a conduce o maşină de curse, despre baschet, pentru că şi preşedintele Obama este fan al acestui sport”, a spus pilotul.

El a relatat că în timpul zborului l-a întrebat pe premier dacă se simte bine pe locul din spate, iar acesta i-a răspuns: „Yoggi, mă simt minunat, aş vrea această slujbă”.

Întrebat de la ce vine porecla „Yoggi”, pilotul a spus că nu are legătură cu ursul din desenele animate, ci cu un incident în care a distrus o chitară.

Sursa: Mediafax.ro
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)