Ministrul român al Apărării și Ambasadorul SUA zboară cu avioane F-16 in cadrul exercițiului Dacian Viper 2015

Ministrul român al Apărării și ambasadorul SUA zboară cu avioane F-16 in cadrul exercițiului Dacian Viper 2015
Ministrul român al Apărării Mircea Dușa (stânga) și Ambasadorul SUA Hans Klemm (dreapta) zboară cu avioane F-16 in cadrul exercițiului Dacian Viper 2015

Ministrul Apărării, Mircea Dușa şi Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, zboară cu avioane F16, cu dublă comanda, care au decolat, vineri, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, în cadrul exerciţiului bilateral româno-american „Dacian Viper 2015”.

Purtătorul de cuvânt al Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, maiorul George Moldovan, a declarat presei, că avioanele F16 cu care zboară cei doi oficiali sunt pilotate de piloţi americani.

„Ministrul Mircea Dușa şi Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, zboară în două avioane F16 cu dublă comanda, pilotate de piloţi americani în cadrul exerciţiului bilateral Dacian Viper 2015, care se desfăşoară, în perioada 12-23 octombrie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Zborurile sunt efectuate exact în condiţiile exerciţiului şi au o durată de circa 40 de minute”, a spus Moldovan.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, s-a îmbrăcat într-un combinezon de zbor şi a urcat în avionul F16 pilotat de locotenet-colonel Mike McGinn. „Nu am emoţii, am mai efectuat astfel de zboruri”, a spus Dușa.

La rândul său, ambasadorul american zboară cu un avion pilotat de colonelul Clarence „Ski” Borowski.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, că decizia României de a achiziţiona avioane F-16 este una înţeleaptă şi că astfel va putea avea una dintre cele mai bune forţe aeriene din zonă.

„Evenimentul de azi (Exerciţiul româno-american Dacian Viper 2015 – n.r.) arata impactul parteneriatului de stat cu efectele pe termen lung ale viitorului program al României de înzestrare cu avioane F-16 şi ale priorităţilor securităţii naţionale. (…) Foarte curând vom avea un alt loc pe care să îl numim ‘acasă’, după ce România va primi prima transă de avioane F-16, în septembrie 2016. Anticipez şi ştiu că liderii României spera că, la un moment dat, România va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16, astfel încât să fie printre cele mai bune forţe aeriene din regiune. Decizia de a achiziţiona avioane F-16 a fost una înţeleaptă din partea României, din mai multe motive, principalul fiind că acest avion multirol este cel pe care militarii americani zboară şi îl cunosc cel mai bine”, a menţionat Hans Klemm.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a fost prezent, vineri, la exerciţiul DACIAN VIPER 2015, alături de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Dușa, şi de adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow.

Exerciţiul româno-american DACIAN VIPER 2015 se desfăşoară în perioada 13-30 octombrie, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Forţele Aeriene Romane participa la exerciţiu cu aproximativ 250 de militari piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MiG-21 LanceR şi trei elicoptere IAR-330 (ŞOCAT şi MEDEVAC), iar Garda Naţională Aeriană a Statului Alabama participa cu aproximativ 200 de militari, opt aeronave F-16 şi tehnica de deservire aferentă.

Potrivit organizatorilor, exerciţiul are ca obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate, efectuarea schimbului de experienţă şi îmbunătăţirea nivelului de antrenament al personalului roman şi american prin executarea zborurilor în comun, în conformitatea cu standardele NATO.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)