Habemus F-16!

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat ca au fost incheiate discutiile cu autoritatile portugheze privind achizitia avioanelor F-16, iar in sedinta de miercuri a Guvernului va fi spus aprobarii proiectul de lege privind aceasta achizitie, dupa ce au fost obtinute toate avizele necesare, transmite Mediafax.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a vizitat, marti, baza militara de la Deveselu, judetul Olt, pentru a vedea in ce stadiu sunt lucrarile de infrastructura, el intalnindu-se cu autoritatile locale care i-au cerut sprijin pentru proiectele de apa si canalizare pentru baza militara.

Mircea Dusa a anuntat ca miercuri, in sedinta de Guvern, va supune aprobarii proiectul de lege privind achizitionarea avionelor de tip F-16, precizand ca discutiile in acest sens cu partenerii din Portugalia au fost finalizate.

„Am incheiat discutiile cu portughezii, am avansat foarte mult. Urmeaza ca maine (n.r. – miercuri), in sedinta de Guvern, sa supun aprobarii proiectul de lege privind realizarea acestei achizitii. Am obtinut toate avizele, si de la CSAT, si de la comisiile reunite de la Parlament si memorandum-ul a fost aprobat. Pentru ca este o investitie foarte serioasa si o capabilitate de importanta deosebita, chiar daca legea nu solicita acest lucru, eu voi solicita aprobarea Parlamentului si aprobarea prin lege a acestei achizitii, care va fi foarte transparenta. Voi pune la dispozitie toate actele, incepand de la preturi, la graficele de livrare, la inarmarea acestor avioane pentru cele trei misiuni pe care trebuie sa le realizeze aviatia de vanatoare, dar si pentru Politia aeriana, astfel incat pana in 2017, cand expira resursa de zbor la MIG-uri, sa aveam aceasta capabilitate militara realizata”, a spus Mircea Dusa.

El a precizat ca vor fi achizitionate 12 avioane vechi de tip F-16, care vor fi insa modernizate. De asemenea, ministrul a spus ca primele avioane vor fi livrate Romaniei incepand cu anul 2015.

„Ele vor fi avioane vechi, dar modernizate, cu motoare noi, cu avionica noua, cu sisteme electronice noi, cu armamentul cel mai modern si de ultima generatie si primele avioane vor fi livrate incepand cu anul 2015. Este vorba despre 12 avioane. Initial era vorba de noua, eu cred ca si la pret la ce s-a estimat anul trecut, pentru noua avioane, ne-am incadrat la pret pentru 12”, a declarat Mircea Dusa.

La Deveselu, Dusa a vrificat stadiul lucrarilor pe portiunea de drum care faciliteaza accesul la baza, dar si gardul imprejmuitor al unitatii, fiind insotit de primarul comunei, Ion Aliman, care a spus ca i-a cerut ministrului un milion de lei pentru statia de epurare, care va deservi baza, astfel ca la 1 noiembrie sa fie functionala.

„Domnul ministru a reactionat favorabil si sigur ne va ajuta”, a afirmat Ion Aliman.

La inceputul anului, ministrul Apararii, Mircea Dusa, a primit mandat din partea CSAT ca in urmatoarele luni sa incheie negocierile privind achizitionarea unor avioane multirol aflate deja in uz, declara atunci premierul Victor Ponta.

Tot atunci, Mircea Dusa spunea ca doreste ca in prima parte a acestui an sa existe un obiectiv foarte clar legat de achizitionarea avioanelor multirol, avand in vedere ca resursa de zbor pe care Romania o are cu avioanele MIG expira in 2017.

La finele anului trecut, premierul declara ca avioanele multirol F-16 care urmeaza sa fie achizitionate de Romania sunt deja in serviciu, dar vor fi pregatite sa reziste pe o durata de 20 ani, costul unor aparate noi depasind posibilitatile financiare ale tarii.

La randul sau, ministrul de atunci al Apararii Nationale Corneliu Dobritoiu a anuntat ca avioanele multirol F-16 vor fi achizitionate din Portugalia si ca pretul pentru cele 12 aparate la mana a doua este in jur de 600 de milioane de dolari, aceasta suma urmand sa fie achitata in cinci ani. Conform lui Dobritoiu, prima transa, de 70 de milioane de dolari, ar trebui platita in 2013.

In septembrie 2012, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat proiectul de „realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana” in cadrul programului „Avion multirol al Fortelor Aeriene”. Dobritoiu a spus atunci ca au fost identificate resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F 16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.

(Sursă: Mediafax)
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)