Gen. Anastasof: „Am ridicat avioanele în aer de patru ori în 2016; niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spațiul aerian”

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul de aviatie Laurian Anastasof
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul de aviatie Laurian Anastasof

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul de aviatie Laurian Anastasof, a declarat ca anul acesta avioanele de vanatoare au fost ridicate in aer de patru ori si a afirmat ca niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spatiul aerian al Romaniei.

Anastasof a explicat ca in situatia in care aeronavele rusesti depasesc 100 km de la tarmurile Crimeii, zborurile respective pot determina ingrijorare din partea NATO.

„Au existat, mai ales de când suntem vecini aici, cu Crimeea, situaţii în care în apropierea spaţiului aerian naţional au fost zboruri ale Federaţiei Ruse care au determinat, din cauza procedurilor aplicabile pentru poliţia aeriană sub comandă NATO, situaţii în care de la această bază sau de la Câmpia Turzii s-au produs. (…) Distanţa de la noi până în Crimeea este de 380 de km, iar dacă un avion rusesc decoleză din Crimeea şi depăşeşte 100 de km faţă de ţărmul Crimeei, el deja devine un zbor ce poate determina îngrijorare la adresa Alianţei.

La 20 de mile in exteriorul zonei de informare nationala procedura NATO ne obliga sa ridicam avioanele in aer. S-a intamplat anul acesta de patru ori. Repet, niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spatiul aerian national”, a afirmat Gen. Anastasof, la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu.

El a precizat ca au existat situatii in care in apropierea spatiului aerian national au fost zboruri ale Federatiei Ruse care au determinat decolarea aeronavelor de la Campia Turzii sau de la Mihail Kogalniceanu.

„Spatiul aerian a fost, este si va fi intotdeauna aparat de catre Fortele Aeriene Romane cu mijloace aeriene sau cu rachete cu baza la sol”, a mai spus Anastasof.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu a susținut luni, 25 aprilie, un eveniment de presă unic, găzduit de Forțele Aeriene ale SUA. În cadrul evenimentului, jurnaliștii români au putut vedea pentru prima oară avioanele de vânătoare Lockheed Martin F-22 Raptor  ale armatei americane.
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)