Airbus și Dassault anunță un acord „istoric” pentru dezvoltarea viitorului avion de luptă franco-german

Airbus și Dassault anunță un acord „istoric” pentru dezvoltarea viitorului avion de luptă franco-german
Un punct de inflexiune „istoric”: doi vechi rivali, Airbus și Dassault Aviation, vor dezvolta împreună viitorul avion de luptă franco-german, un element strategic în strategia Parisului și Berlinului de a asigura suveranitatea europeană în materie de apărare, scrie AFP.

Cei doi constructori de avioane au anunțat că și-au „regrupat forțele pentru dezvoltarea și producerea Sistemului aerian de luptă a viitorului european (Scaf)” la orizontul anului 2040.

„Acest parteneriat reprezintă un acord industrial istoric pentru a asigura autonomia strategică și leadership-ul tehnologic al Europei în sectorul aviației militare în cursul deceniilor următoare”, au precizat cele doua companii, într-un comunicat comun.

Airbus și Dassault, în prezent concurente cu avioanele de luptă Eurofighter și Rafale, își unesc astfel forțele în fața unei concurențe americane extrem de agresive.

„Primul mesaj este să spunem Da, suntem pregătiți”, a declarat PDG-ul Dassault Aviation, Eric Trappier, într-o conferință comună de presă cu șeful Airbus Defence and Space, Dirk Hoke, în Berlin.

Franța și Germania au convenit anul trecut asupra principiului unui „sistem aerian de luptă european”. Un document care să marcheze acest acord va fi semnat joi, la salonul aeronautic de la Berlin, de către ministrul francez al Armatei Florence Parly și omologul său german Ursula von der Leyen.

Citește mai mult pe www.hotnews.ro/stiri-international-22414260-airbus-dassault-anunta-acord-istoric-pentru-dezvoltarea-viitorului-avion-lupta-franco-german.htm

Sursă: Hotnews.ro

*Articol preluat parțial în acord cu termenii agreaţi de către Clubul Român de Presă.

ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)