AOPA Canada derulează o campanie activă de monitorizare a frecvenței 121.5 MHz: ”Salvează vieți! – ascultă pe 121.5 MHz”

”Salvează vieți – ascultă pe 121.5!” – o campanie AOPA Canada (click pe imagine pentru dimensiunea originală)

Sub motto-ul ”Salvează vieți – ascultă pe 121.5”, Asociația Piloților și Proprietarilor de Aeronave Canadieni (AOPA Canada  este cunoscută sub inițialele COPA) derulează constant o campanie de presă pentru monitorizarea permanentă a frecvenței de urgență a modelelor mai vechi de ELT (Emergency Locator Transmitter), și anume aceea de 121.5 MHz:

Începând cu data de 1 Februarie 2009, sateliții nu mai monitorizează semnalele de pericol transmise de către ELT (Emergency Locator Transmitter) pe frecvența de urgență 121.5 MHz. Doar frecvența 406 MHz este monitorizată de către sateliți.

Până când reglementarea Canadian Aviation Regulation CAR 605.38 nu este revizuită, modelele mai vechi de ELT (TSO C91 și C91a) continuă să fie acceptabile din punct de vedere legal, însă datorită faptului că ele nu emit pe frecvența 406 MHz, singura modalitate de a detecta un semnal de urgență transmis de un ELT vechi rămâne monitorizarea frecvenței de 121.5 MHz de către aeronavele aflate în zbor și receptoarele de la sol, care au însă o acoperire limitată.

Devine MAI IMPORTANTĂ CA NICIODATă monitorizarea frecvenței 121.5 MHz și raportarea oricărui semnal de tip ELT către NAV CANADA Flight Information Centre (echivalentul canadian al ROMATSA, n.red.), prin radio sau telefon, cât de repede cu putință.

Referință: CAR 605.38

Ai putea fi Ultima Speranță a Camarazilor Tăi Piloți și a Pasagerilor Lor.

71 Bank St., 7th Floor, Ottawa, ON, K1P 5N2
www.copanational.org”

COPA reprezintă filiala canadiană a organizației internaționale AOPA – Aircraft Owners and Pilots Association, ce cuprinde sute de mii de membri în întreaga lumea. Filiala AOPA din România poate fi contactată la www.aopa.ro

P.S: Oare câte aeronave cu ELT pe 121.5 MHz (mai) există în România? Daca numărul lor este suficient de mare, poate că merită implementată ideea de monitorizare adoptată de către canadieni, și în plus, echiparea ”gonio” a unor echipe de Search & Rescue private. Nu se știe niciodată…
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)