Spectacolul „Ne vom revedea în anul care a trecut”, în premieră, pe 29 martie, în Aeroportul Otopeni

Spectacolul „Ne vom revedea în anul care a trecut”, în regia lui Alexandru Nagy, va avea premiera pe 29 martie, de la ora 19:00, în incinta Aeroportului Internațional „Henri Coandă” din Bucureşti – terminalul nou plecări, fiind prima piesă de teatru jucată într-un aeroport din România.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, spectacolul „Ne vom revedea în anul care a trecut” este realizat după o idee originală a Teatrului de Sufragerie, după textul unuia dintre cei mai jucaţi dramaturgi români, Ștefan Caraman, premiat la Gala Premiilor UNITER în anul 2005.

Regia primului spectacol creat pentru aeroport şi pus în scenă chiar în incinta acestuia este semnată de Alexandru Nagy, iar scenografia îi aparţine Ioanei Pashca. Premiera spectacolului în incinta Aeroportului „Henri Coandă” este posibilă datorită Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, „care a primit cu încredere şi entuziasm propunerea teatrului”.

Din distribuția spectacolului fac parte Gelu Niţu, Cătălina Mustaţă, Meda Victor şi Mihai Smarandache.

Povestea spectacolului se petrece în sala de așteptare a unui aeroport, unde două cupluri tratează o intrigă de actualitate, în care oricine se poate regăsi. Două generații diferite, prin prisma analizei a două relații de cuplu, un stop-cadru, oricând posibil, care surprinde în mod excepțional caracteristicile generației mature și a celei tinere. „Ne vom revedea în anul care a trecut” este o poveste pe care oricare dintre noi o poate surprinde în viața cotidiană, cu atât mai mult într-o sală de așteptare.

Premiera din aeroport va surpinde exact esența spectacolului, „viața ca un aeroport”, în care oamenii vin și pleacă, în care iubirile se învârt precum călătoriile. Posibilitatea ca tranziția să se realizeze este cu atât mai puternic sugerată cu cât acțiunea se desfășoară într-un aeroport. Povestea devine cu totul reală.

„Viaţa ca un aeroport. Caraman pune degetul pe rănile noastre de zi cu zi, pe care le punem deoparte în fiecare dimineață. Două cupluri într-un spațiu de tranzit, asemănător cu sufletele lor. O fantezie extremă sau un joc pe care îl jucăm cu toții? ‘Ne vom revedea în anul care a trecut’ respiră în același timp cu noi, fiind un spectacol dedicat zilei de azi la întâlnirea dintre generații. Actorii, scenografa și echipa de producție semnează premiera unui nou concept: teatru de aeroport (…)”, spune regizorul Alexandru Nagy.

„Este cel mai frumos şi autentic dar pe care Teatrul de Sufragerie putea să îl facă publicului şi prietenilor săi, la aniversarea celor 2 ani de existenţă. Să treci dintr-o sufragerie pe un aeroport internaţional, pare un act de curaj amestecat cu «nebunie», dar şi încredere în oamenii care sunt cu tine. După 6 luni de emoţii, provocări, repetiţii intense şi lupte interioare, privesc cu regret că această etapă se încheie, dar în acelaşi timp cu bucurie că un teatru indepedent, de nişă, este pregătit să dăruiască publicului un spectacol de teatru de o înaltă ţinută artistică, lucrat cu multă, multă iubire”, spune Mirela Loghin, fondator al companiei Teatrul de Sufragerie.

După premiera oficială din Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, spectacolul va fi integrat în repertoriul Teatrului de Sufragerie, dar şi în programul teatrelor din București.

De asemenea, în luna iunie, Teatrul de Sufragerie îşi propune să plece într-un turneu de promovare, o caravană care va cuprinde cinci aeroporturi din țară: Sibiu, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara şi Tulcea (oraşul în care locuieşte şi autorul textului, Ştefan Caraman).

Ştefan Caraman, autorul piesei, este prozator, dramaturg, poet și jurnalist. Ca dramaturg, a făcut carieră cu texte precum: „Zapp”, „Epilog”, „Fapt divers”, „Ocean Café”, „M&M”, „Chat” ş.a. Textele lui au fost montate în teatre din Bucureşti, Madrid, Praga, Piatra-Neamţ, Sfântu-Gheorghe, Tulcea, Galaţi.

Alexandru Nagy este absolvent al secției de Actorie din cadrul Facultății de Teatru a U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” București și al programului de master din Marea Britanie – Theatre Directing – East 15 Acting School, London. A fost asistentul de regie al lui Horațiu Mălăele pentru spectacolul „Lautrec” al Teatrului Metropolis și a regizat mai multe producții de teatru, prin care: „Body of a woman as a battlefield in The Bosnian War” de Matei Vișniec, „The 8th Continent” de Anthony Clark, „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett etc. Este cel mai tânăr regizor de operă din România, prin montarea „Il Tabarro” de Giacomo Puccini la Opera din Brașov.

Înfiinţat în ianuarie 2012 şi inaugurat oficial cu spectacolul „Sunt un orb”, în regia lui Horaţiu Mălăele, Teatrul de Sufragerie propune o alternativă a teatrului din sălile consacrate de spectacol, prin îndepărtarea barierei actor – spectator, schimbând perspectiva spectatorului cu privire la nivelul lui de implicare. Sufrageria însăşi este un decor, sufrageria însăşi devine scena de joc, scenă pe care s-au jucat până în prezent peste 90 de spectacole care au participat la festivaluri în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Sibiu şi Tukums (Letonia).

Teatrul de Sufragerie a câştigat premii în cadrul Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe 2012, Iaşi Fringe Festival 2013 şi a primit nominalizări la Festivalul Teatrului Independent 2013.

Sursa: Mediafax.ro
ADAUGA COMENTARIU (autentificare cu contul de Facebook)